Ruud Gielens studeerde toneelregie aan het Brusselse RITS. Nu is hij daar docent regieopleiding en staat hij mee in voor de artistieke coördinatie van die opleiding. Ruud speelt bij verschillende gezelschappen binnen en buiten België en realiseert ook decor- en lichtontwerpen.

Zijn maatschappelijke engagement brengt hem ertoe zeer diverse politiek geëngageerde projecten en voorstellingen tot stand te brengen, die vertrekken vanuit een grote voorliefde voor de interdisciplinariteit en die de meest uiteenlopende vormen kunnen aannemen.

Ruud Gielens vormde vlak na zijn afstuderen samen met o.a. Mourade Zeguendi en Zouzou Ben Chikha het gezelschap Les Glandeurs. De motivatie hiervoor lag in zijn toenemende interesse voor de mogelijkheden en gevaren van de multiculturele samenleving in een grootstad als Brussel. Deze compagnie maakte in 2002 in samenwerking met Théâtre de Galafronie, Grensstraat 41 Rue de la limite. Na twee jaar sluiten Ruud Gielens en Mourade Zeguendi zich aan bij Union Suspecte dat ondertussen is opgericht door Chokri en Zouzou Ben Chikha. Het gaat hier om een samenwerkingsverband tussen opgeleide en niet-opgeleide, vooral allochtone kunstenaars. Gedurende bijna tien jaar maakten ze voorstellingen rond thema’s en problemen van de multiculturele samenleving en exploreren bij voorkeur materiaal dat ontleend worden aan het Vlaams cultureel erfgoed. Bij Union Suspecte werkte hij mee aan de voorstellingen: De Leeuw van Vlaanderen, Onze Lieve Vrouw van Vlaanderen, We People, BVBA Borderline, They eat People, Carnival of Guilt, 25 Minutes to Go, Back to School en Haven 010

Verder regisseerde hij onder meer bij Theater Antigone Gevecht met nè neger en honden en bij het Kaaitheater de Revue des utopies perdues en Het Moment waarop wij niets van elkaar wisten. Hij speelde meerdere malen bij Luk Percval in L. King of Pain, Dood van een Handelsreiziger en Turista en in de Berlijnse Schaubühne speelde hij onder meer in Thomas Ostermeier’s Woyzeck, alsook bij het Deutsches National Theater in Weimar vertolkte hij Richard III in een regie van Thomas Thieme. Bij Muziektheater Transparant regisseerde hij de opera’s Samson van G.F. Händel en Platée van Jean-Philippe Rameau.

Van 2005 tot en met 2009 was hij vast lid van de artistieke kern van de KVS in Brussel, alwaar hij ondermeer de voorstellingen Liberté, Egalité, Sexualité, Singhet ende weset vro, Revue, Kroum, Biedermann en de Brandstichters en Bezette Stad creëerde.

In de zomer van 2011 maakte hij in Egypte de voorstelling Lessons in Revolting samen met zijn partner Laila Soliman. Vanaf 2012 ontwikkelde hij zijn artistiek parcours voornamelijk in Egypte, dit als regisseur en producent.

Tijdens het seizoen 2016/2017 verzorgt Ruud de regie van De zonder zon zon, een tekst van pieter de Buysser, met Jaak Van Assche en Zouzou Ben Chikha.

Producties van Ruud Gielens