Pieter Genard studeerde in 1998 af aan het Brusselse Conservatorium als Meester in de Dramatische Kunst. Samen met Michael De Cock vormde hij kortstondig het Dick Van Landeghem Trio. Daarna was hij als acteur te zien in producties van KVS, Antigone, Het Paleis, Action Malaise… en meermaals bij Braakland/ZheBIlding (ondertussen Het Nieuwstedelijk). Daarnaast ontwikkelde hij geleidelijk zijn eigen creaties zoals de jeugdvoorstelling Vandenhond die geproduceerd werd bij Braakland/ZheBilding. In 2004 zocht hij voor de monoloog Holosofie, of de daad bij het woord vegen (bewerking van Aantekeningen uit het ondergrondse van Dostojewski) onderdak bij De Onderneming. Voor dat gezelschap maakte hij, samen Günther Lesage, het daaropvolgende jaar Het uur van de waarheid. Sinds 2006 maakt hij deel uit van het makers/spelerscollectief LAZARUS (Koen De Graeve, Günther Lesage, Ryszard Turbiasz, Joris Van den Brande en Charlotte Vandermeersch) waar hij meewerkte aan het merendeel van de producties.

In 2014-2015 maakte hij Jawoord (naar Scènes uit een huwelijk van I. Bergman) samen met Lotte Heijtenis, een coproductie van LAZARUS en ’t Arsenaal, waar meteen de eerste steen werd gelegd voor de samenwerking tussen het huis en het collectief. Hij is een sturende kracht sinds de aanvang van deze fusie die in 2016-2017 van start ging onder de naam ARSENAAL/LAZARUS.

In het seizoen 2017-2018 maakte LAZARUS Absurde Held, geïnspireerd op leven en werk van Albert Camus. Met deze voorstelling toerde LAZARUS bijna vier maanden door Vlaanderen. In 2018 maakte Pieter voor LAZARUS de muziektheatervoorstelling De wereld redden samen met zijn broer Johannes Genard. De voorstelling reist in najaar 2019 opnieuw door Vlaanderen. Begin 2019 creëerde hij mee Bagaar, een coproductie van ARSENAAL/LAZARUS en Guy Cassiers, een creatie van LAZARUS en Guy Cassiers.

Hij speelde in de films Kassablanka van Guy Lee Thys en Ivan Boeckmans en Dagen zonder lief van Felix Van Groeningen.

Op televisie was Pieter te zien in tal van gastrollen en reeksen als Dubbelleven, Deadline 25/2, Cordon II en recentelijk in het felbejubelde De Dag. Eind 2019 zal hij te zien zijn in War of the Worlds, een coproductie van Canal + en Fox International.

In het seizoen 2019-2020 werkt Pieter mee aan en speelt hij mee in de nieuwe LAZARUS-creatie Iemand moet het doen, i.s.m. filmmaker Robbin Rooze. En ook bij Orde van de Dag zal hij opnieuw mee op de scène staan.