Mike van Alfen is Amsterdammer van origine, maar woont sinds 1996 in Brussel.

In 1989 is hij als theatermaker en fysiek performer afgestudeerd aan de Amsterdamse Hogeschool voor Kunsten. Daarna was hij (freelance) uitvoerend werkzaam in tientallen voorstellingen, variërend van (fysiek) theater, dans, jeugdtheater, locatietheater, poppentheater, performance en combinaties hiervan middels multi- en interdisciplinaire projecten. Hij werkte daarbij als maker/performer o.a. samen met Suver Nuver, Jan Langedijk, Wouter Steenbergen, Theater Terra, Trajekt, Fatou Traoré en David Weber-Krebs. Hij speelde behalve in Nederland en België ook in Duitsland, Engeland en Italië. Bovendien was hij gastdocent aan o.a. de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (1999-2015), de Jekerstudio in Maastricht (1996), en Fontys Hogeschool voor de Kunsten te Tilburg (2007-2010).

Van 1997 tot 2007 maakte hij daarnaast als speler, maker en workshopleider freelance deel uit van de eerste Nederlandse ‘urban’ theatergroep Made in da Shade. Deze groep fuseerde met multiculturele werkplaats Cosmic tot grootstedelijke werkplaats en podium MC te Amsterdam. Daar was hij van 2007 tot eind 2013 in dienst als lid van het artistieke team. Hij fungeerde daar voornamelijk als artistiek begeleider, regisseur en workshopleider voor makers en performers van jaarlijks 3- 5 projecten en trajecten, die door MC ge(co-)produceerd werden. Daarbij ook een aantal internationale co-producties met organisaties/groepen uit o.a. Manchester, Londen, Sao Paulo, Marseille, Al Hoceima (Marokko), Deze talenten hadden een grootstedelijk profiel en waren afkomstig van kunstvakopleidingen of autodidact, zowel professioneel als semi-professioneel.

Vanaf 2014 is het accent van zijn activiteiten meer naar Vlaanderen verschoven. Recentelijk deed hij de begeleiding en regie van Mapping Antwerpen (2015) en Studio Urbanisation (2016) voor Fiebre vzw/Mestizo Arts festival. Daarnaast deed hij de begeleiding en eindregie in dienst van RIGHTABOUTNOW INC. in Amsterdam van Ester Natzijl’s solo Watching (2015), en My Father Was A Terrorist (2016) van Igor Vrebac. Tenslotte was hij van 2015 tot 2016 actief als danser in Tornar van Seppe Baeyens/Ultima Vez, een project waarvoor hij ook als workshopdocent actief was.

Bij ARSENAAL/LAZARUS deed Mike de regie van Kuzikiliza, de coproductie met Skinfama en KVS.