Lotte Heijtenis studeerde in 2007 af aan de toneelschool in Maastricht. Daarvoor behaalde ze een diploma Romaanse Talen, studeerde Mexicaanse literatuur in Mexico-Stad en volgde theaterstudies aan de Sorbonne in Parijs.

Als actrice was ze te zien in voorstellingen van verschillende gezelschappen waaronder Compagnie Lodewijk/Louis (Agatha), Theater Onderhetvel (Kamer en de Man, Hebben of zijn en Betrayal), Laika (Tot in de Woestijn, Suikerspin), KVS (Incendies, Le grand cirque) en ‘t Arsenaal (Belga, Winter en Verborgen Gezicht).

In 2014-2015 maakte ze samen met Pieter Genard Jawoord (naar Scènes uit een huwelijk van I. Bergman), een coproductie van LAZARUS en ’t Arsenaal.

In het seizoen 2020-2021 speelt ze mee in Een of andere Rus (ARSENAAL en Het Kwartier/Freek Mariën) en zal ze bij ARSENAAL/LAZARUS te gast zijn met STILL van Het Zesde Bedrijf. 

Ze vertolkte hoofdrollen in de televisieseries Jes en Dubbelleven, in de film Zot van A, en gastrollen in o.a. Smaak van de Keyser, Vermist, Gevoel voor Tumor, The missing… 

Naast haar job als actrice doceert Lotte theater in KunstZ en de Kunsthumaniora, richtte ze recent het kunstencollectief Studio Flux mee op, en is ze ook aan de slag als yogadocent.