Jessa Wildemeersch (°1978) is actrice en theatermaakster. Ze studeerde aan Studio Herman Teirlinck in Antwerpen en behaalde haar Master Degree aan The Actors Studio Drama School in New York. In 2005 werd haar het Lifetime Membership toegekend aan de befaamde Actors Studio in New York. Tot op heden wordt ze er begeleid door acteurs als Alec Baldwin, Estelle Parsons en Ellen Burstyn. Met haar theaterwerk toert ze internationaal van Spanje tot Afrika, van Frankrijk tot Amerika.

Jessa begon haar loopbaan op haar 14de, toen ze de hoofdrol vertolkte in de door MTV bekroonde videoclip Cold By the Sea. Jessa speelde een hoofdrol in de topserie De Kavijaks, in regie van Stijn Coninx, en speelde ook bijrollen in Aspe, Witse, Heterdaad, Engeltjes, Recht op Recht, Zone Stad, Danni Lowinski e.a. Ze speelt ook een vaste rol in het tweede seizoen van Gent West II. Jessa speelde mee in de film Verlengd Weekend van Hans Herbots en de kortfilms Fade Out en In Between. In Amerika was Jessa te zien in de Independent Films Something for Nothing, Contagion en Cinderella. Samen met regisseuse Julie De Clercq (Mira en Vleugels) schreef Jessa het scenario voor de kortfilm The Drunkan Horseman, het project werd gefilmd in Ierland en geselecteerd voor Leuven Kort 2014.

Op haar 18de ontving Jessa de publieksprijs op Theater Aan Zee met de monoloog München, in regie van Don Verboven. Vanaf 2006 toerde ze met de monoloog Margaret’s Awakening van Kamiel Vanhole door Vlaanderen en Noord-Amerika. In 2011 werd Margaret’s Awakening geselecteerd voor het Gulmakhak Festival in Kurdistan, Irak. In 2008 maakte ze met het New Yorkse theatergezelschap Sponsored By Nobody de voorstelling W.M.D. (just the low points). Het stuk werd geselecteerd op de 15de editie van The Ice Factory Festival in New York, ging in première in 2009 op The game is up! in de Vooruit in Gent en toerde nadien in Vlaanderen en Nederland.

In 2008 speelde Jessa de hoofdrol in Circusnachten, een coproductie van Laika, ’t Arsenaal, Wintervuur en Le Volcan. Een creatie van Jo Roets, Peter de Bie en Bart Vanden Eynde, naar een boek van Angela Carter. Circusnachten ging op Wintervuur in première en toerde daarna door Vlaanderen en Frankrijk.

Met muzikant Tuur Florizoone zette ze, in opdracht van de VRT Radio en Televisie en Boek.be, de genomineerde gedichten voor de Herman De Coninckprijs op muziek (2009). Samen maakten ze ook de muziektheatervoorstellingen De Misfit in Me (selectie Theater Aan Zee 2006) en De kleine Eva uit de kromme bijlstraat (2006). Bij Het nieuwstedelijk speelde Jessa mee in Trust naar de film van Hal Hartley (met live muziek van Mauro Pawlowski en Rudi Trouvé), Road Movie en Mooie Kotsende Meisjes. In 2014 maakte ze i.s.m. Het nieuwstedelijk de voorstelling Dagen zonder data die werd geselecteerd voor The Atlas Intersections Festival in Washington, DC (2015).

In 2010 speelde Jessa in de voorstelling Monde.com, in regie van de Irakese regisseur Mokhallad Rasem (Toneelhuis). De voorstelling werd uitgenodigd in Théatre des Bouffes du Nord van Peter Brook in Parijs en ging in premiére eind mei 2011 op Het KunstenFestivalDesArts in Brussel. Samen maakten ze ook nog Long days. Short stories (2010), Caligula (2012) en Waiting (2014). De laatste voorstelling werd bekroond op het BE festival in Birmingham (UK) en toerde wereldwijd.

In 2017 ging Jessa in première met L’étude (nu slaat de chaos toe), een nieuwe theatervoorstelling die ze maakte met actrices Sien Eggers en Sofie Palmers, de voorstelling toerde twee seizoenen uitgebreid door Vlaanderen. In voorjaar 2019 maakten de drie actrices samen Den beer heeft mij gezien, met Drie Zusters van Tsjechov als vertrekpunt, een voorstelling van ARSENAAL.

In voorjaar 2020 is Den beer heeft mij gezien opnieuw te zien bij ARSENAAL/LAZARUS en reist deze voorstelling ook opnieuw door Vlaanderen.

www.jessa.be

Producties van Jessa Wildemeersch