Grete Moortgat is de drijvende kracht achter Feniks Taiko en de Araumi Daiko Taiko academie. In 1998 begon zij Taiko te studeren in Japan, Tokyo, bij Miyabi Arashi o.l.v. Tomoko Igarashi. Met deze groep trad zij op in Tokyo, Yokogawa en op Sado eiland, voor Kodo’s One Earth-festival. Sindsdien volgde zij ook workshops en masterclasses bij Kodo. Zij werkt nauw samen met Wadaiko Tokara o.l.v. Art Lee en is erelid van Bonten Taiko (Tokyo).

Na haar terugkeer naar België richtte Grete Moortgat AraUmi Daiko vzw (Stormy Sea Taiko) op, de eerste Taikoschool in België. Grete geeft wekelijkse lessen, workshops, teambuildings en gespecialiseerde lessen voor muzikanten en andere Taikogroepen. Haar composities worden door Taikogroepen in heel Europa gespeeld. Tevens is zij de oprichtster en leider van Feniks Taiko, de semi-professionele concertformatie van AraUmi Daiko, en van Ikezuki Taiko en de Taikidoki’s, de studentenensembles.

In 2008 was Grete Moortgat gastleerkracht aan het conservatorium van Antwerpen en de dansacademie van Lier, waar leerlingen percussie en ballet één van haar composities uitvoerden. Zij componeerde originele werken voor verschillende muziekacademies en dansensembles, de Deutsche Oper am Rhein, het ballet van Würzburg, evenals examenwerken voor percussiestudenten. Zij staat bekend voor haar samenwerking met talloze muzikanten, dansers en artiesten uit de meest uiteenlopende disciplines: ballet, moderne dans, sport, performance art, opera, koor, pop, hip-hop, breakdance, enzovoort in grensoverschrijdende  projecten, o.a. met de Brussels Philharmonic (2016). 

Van 2005 tot 2013 was Grete Moortgat lid van de professionele Taikoformatie Wadokyo (Düsseldorf) en trad ze met hen op in meer dan 20 landen.

Grete produceerde ook verschillende internationale coöperatieprojecten, waaronder On Eastern Shores (2016), And never the twain? (2016), Feniks Taiko and Friends (2012/2017/2019), Onna (2018), Kojiki (2019) en Of Wind and Water (2021). Ze verleende ook haar medewerking aan internationale projecten in België, Europa en Japan in o.a. Fukko (2018/2020), Yokai (2016) en Kojiki (2018).

Grete Moortgat wordt wereldwijd erkend voor haar rol in de promotie van Taiko in België en Europa, en werd in 2014 uitgenodigd om de Europese Taikoscene te vertegenwoordigen op de First World Taiko Gathering in Los Angeles. Zij trad ook met Feniks Taiko op tijdens de European Taiko Night in Düsseldorf (2016/2019).

Grete werkt mee aan de voorstelling Emily, such fun... van tg bARSt en ARSENAAL, die dit seizoen deel uitmaakt van de 'nieuwe makers carrousel' En Avant #2.