Freek Mariën (°1988) is schrijver en theatermaker. Hij studeerde in 2012 met grote onderscheiding af als Master in het Drama aan KASK Gent. Tijdens zijn opleiding speelde hij mee in producties van o.m. HETPALEIS en beeldsmederij DE MAAN. Hij is artistiek leider, regisseur en schrijver bij Het Kwartier, voorheen bij De Nietjesfabriek. Daarmee maakt hij i.s.m. dramaturge/zakelijk leidster Ruth Mariën jeugd- en volwassenenvoorstellingen met focus op een straffe tekst, een stevige inhoudelijke basis en een niet evidente vorm of thematiek. 

Hiernaast is hij gastdocent schrijven aan LUCA Drama en coacht hij verschillende voorstellingen (o.a. Ballet Dommage en Yinka Kuitenbrouwer) en studentenprojecten (RITCS, Conservatorium Antwerpen, LUCA). 

Zijn theaterteksten worden uitgegeven door de Nieuwe Toneelbibliotheek, Davidsfonds en Bebuquin. 

Freek won o.a. de internationale Kaas & Kappesprijs 2012 en 2020, de Prijs voor de Letterkunde Oost-Vlaanderen 2014 en de Taalunie Toneelschrijfprijs (winnaar 2015, nominatie 2017 en 2019).

In het seizoen 2020-2021 creëren ARSENAAL en Het Kwartier samen zijn nieuwe tekst Een of andere Rus. Freek zal deze voorstelling ook zelf regisseren.