De basis van Flat Earth Society ligt bij X-Legged Sally, de voormalige band van Peter Vermeersch (voorheen ook actief binnen Union & Maximalist!), die tot ver voorbij de grenzen bekend was. Terwijl hij met X-Legged Sally probeerde om rock en improvisatie te verenigen, wilde Vermeersch na verloop van tijd deze componenten uitdiepen in twee verschillende groepen. En dus werd X-Legged Sally ontbonden en ontstonden het vijfmansorkest A Group en daarnaast de bigband FES, die aanvankelijk een trio was, bestaande uit Vermeersch en twee muzikanten uit Leeds, Louis Colan (bas) en Gene Velocette (drums). Het samenwerkingsverband werd The Flat Earth Society gedoopt, verwijzend naar nu nog steeds bestaande kleine Engelse gemeenschappen die er moedwillig blijven vanuit gaan dat de aarde plat is. Voor het kindermuziekfestival Oorsmeer in Kunstencentrum Vooruit (1997) vervoegden een achttal muzikanten de rangen. Het resultaat smaakte naar meer en dus was het een logische stap om FES verder uit te breiden. Vermeersch verzamelde een schare getalenteerde muzikanten rond zich en startte een bigband die langzaam uitgroeide tot veel meer dan zomaar een bigband.

Frontman van FES is Peter Vermeersch, componist, rietblazer en producer (van o.a. de eerste cd van dEUS en Raymond van het Groenewoud). Hij maakte muziek met tal van eigen groepen, hij componeerde voor theater- en dansproducties van o.m. Wim Vandekeybus, Anne Teresa De Keersmaeker, Dito’Dito, Walpurgis, Radeis, Peter De Bie en Josse De Pauw. Daarnaast schreef hij o.a. voor het Arditti Quartet, Prima La Musica, Spectra Ensemble, Spiegel Quartet, Laika, HETPALEIS en het Smith Quartet en hij trad op met groepen als Fred Frith, The Simpletones en Jazzwork from Berlin. In 2004 werd Peter Vermeersch aangesteld als Gentse stadscomponist. Hij werd in 2005 ook geëngageerd als curator van het tweejaarlijkse Time Festival.

Vermeersch heeft de artistieke leiding over dit vijftienmansorkest, naast zichzelf bestaande uit: Benjamin Boutreur (altsax), Peter Delannoye (trombone), Berlinde Deman (tuba), Pauline Leblond (trompet), Frederik Leroux-Roels (gitaar), Bart Maris (trompet), Michel Mast (tenorsax), Marc Meeuwissen (trombone), Martí Melià (klarinet, basklarinet), Kristof Roseeuw (contrabas), Wim Segers (vibrafoon), Peter Vandenberghe (piano & keyboard), Bruno Vansina (baritonsax en fluit) en Teun Verbruggen (drums). De band wordt, naargelang de producties, aangevuld met gastmuzikanten. In het verleden werd samengewerkt met o.a. Uri Caine, Toots Thielemans, Jimi Tenor, John Watts, Esther Lybeert, Ernst Reijseger en Mauro Pawlowski.

De FES-muzikanten worden in de eerste plaats niet aangezocht omwille van hun technisch kunnen (hoewel dat uiteraard niet onbelangrijk is), maar om hun persoonlijkheid en creativiteit, met een grote verscheidenheid als gevolg. Vermeersch en zijn muzikanten, en ook de muzikanten onderling, zijn zo op elkaar ingespeeld dat het geheel veel meer betekent dan de som van de afzonderlijke delen. Er bestaat een chemie in de groep die met om het even welk ander orkest niet zomaar te bereiken valt. "Je moet de goede balans vinden tussen ensemblewerk, arrangementen, solo's en momenten waarop je eens uit de bol kunt gaan. Daarvoor moet je goed op elkaar zijn ingespeeld. Persoonlijke inbreng en engagement zijn zeer belangrijk", zegt Peter Vermeersch hierover.

FES zou samen met Koen De Graeve (LAZARUS) als auteur/acteur en Peter Vermeersch als componist in najaar 2020 de grote/grootse productie Orfeus maken en daarmee toeren langs grote theaterzalen. T.g.v. corona worden deze plannen tot begin 2023 uitgesteld. Wel komen er in het seizoen 2020-2021 drie avonden/jamsessies rond Orfeus, met Koen, Peter en enkele muzikanten. Maar enkel bij ARSENAAL/LAZARUS in Mechelen te zien en te horen, niet op reis.


Producties van Flat Earth Society