In 1981 studeerde Els Olaerts (°1957) af aan Studio Herman Teirlinck. Sindsdien werkt ze als freelance actrice/regisseuse voor theater, film en televisie.

Els werkte met grote regisseurs als Ivo van Hove (Ajax/Antigone, Bogomolov, Don Carlos…), Guy Cassiers (The Hunting of the Snark), Piet Arfeuille (Hamlet), Peter de Graef (Zielsverwanten, Inside Stories), Herman Gilis (Les Mystères de l’amour, Personages op zoek naar een auteur), Jos Verbist (Station Service), Bob De Moor (In de Verdure, De Naamlozen, Het Luizengevecht…) en Eric De Volder (Patrick).

Ze speelde bij grote huizen als NTG (Peter Pan, Bloedbruiloft, Station Service,…), KVS/Martha!Tentatief (De kleine Eva uit de kromme Bijlstraat), Toneelhuis (Push Up), HETPALEIS (Hamlet), ‘t Arsenaal (De Pruimelaarstraat, Biechten) en De Korre maar ook bij kleinere gezelschappen als het Raamtheater (August August August, Arme Cyrano, Pak ‘em Stanzi), Dito Dito (Van Wagner, Plots/Plotz, Duiven en schoenen…), Cie de Koe (Epiloog van de eenzaamheid), Victoria (’t Is niet om te stoefen maar het regent buiten), Mannen van den Dam (Brittanicus), de Witte Kraai (Folterklas), de Queeste (Kinderheil), LAZARUS (Zo goed als), enz.

Van televisie is Els vooral bekend uit Witse maar ze speelde ook mee in talloze tv-reeksen als Daar is een mens verdronken, De burgemeester van Veurne, Hard Labeur, Recht op Recht, Heterdaad, Stille Waters, Vermist, Los Zand, Het Eiland, Kulderzipken, Elfenheuvel, Katarakt, Aspe, De Ridder, Vriendinnen, Salamander, Professor T, Beau Séjour, Tabula Rasa, enz. Sinds het voorjaar van 2018 is Els te zien in de reeks Gent West die op VT4 uitgezonden wordt.

Els speelde ook mee in tal van films: Het einde van de reis (Peter Simons), Voor de glimlach van een kind (Lydia Chagoll), Verlengd Weekend (Hans Herbots), Blinker 1, 2 en 3 (Filip Van Neyghem), Zonderlinge Zielen (J.P. De Decker), De Hel van Tanger (Frank van Mechelen) en Façades (Kaat Beels en Nathalie Basteyns).

Van 1998 tot 2006 gaf Els les aan de musicalafdeling van het Conservatorium Brussel. Nu geeft ze al verschillende jaren spel-les aan de opleiding Drama van Luca School of Arts, campus Lemmensinstituut. Daarnaast geeft ze ook les in de academie van Willebroek en Bornem.

Wat Els drijft is passie, plezier en nieuwsgierigheid: het gaat haar om dat unieke gegeven van de onverklaarbare onontkoombaarheid: de reden waarom net die acteurs met net dat stuk op net dat moment op de scène willen staan… Daardoor is ze ook steeds op zoek naar nieuwe uitdagingen, nieuwe ervaringen, het verleggen van grenzen.

Na Kinderheil (2009), De Pruimelaarstraat (2009 + 2010) en Biechten (2012) speelde Els sinds het seizoen 2017-2018 opnieuw mee in een ARSENAAL-voorstelling, nl. met Muy Complicado.

Muy Complicado  ging in voorjaar 2018 in première en is begin 2020 opnieuw te zien bij ARSENAAL/LAZARUS en reist ook opnieuw door Vlaanderen.

Producties van Els Olaerts

2012 Biechten

2010 De Pruimelaarstraat

2009 De Pruimelaarstraat, Kinderheil