Els Dottermans (°1964) studeerde aan Studio Herman Teirlinck. Zij speelde bij Blauwe Maandagcompagnie onder andere in De Meeuw, Zomergasten, Wilde Lea, Joko, Vrijen met Dieren en Ten Oorlog. Zij maakte de overstap naar het Toneelhuis mee waar ze speelde in Marieslijk van Jan Decorte, Brandbakkes, Mamma Medea, Push Up 1-3 en Macbeth. Ze speelde ook geregeld bij De Tijd (Vier Zusters, Trilogie van het Weerzien).

Op het kleine scherm was ze te zien in onder andere Klein Londen, Klein Berlijn, Moeder waarom leven wij?, Kongo, Flikken, Rupel, Witse, Oud België en Loslopend Wild. Op het filmdoek speelde ze in ondermeer Meisje, De Zaak Alzheimer, De Kus, De Indringer en Dennis van Rita. Ze kreeg verschillende prijzen waaronder een Gouden Kalf als Beste Actrice voor haar televisierol in Beck, en de prijs als beste actrice op het Filmfestival van Sjanghai voor haar rol in Dennis van Rita.

In 2005 maakte Els haar NTGent-debuut met Platform en acteerde er met Jan Decleir in Een totale Entführung. Het seizoen dat daarop volgde, werkte ze mee aan de productie Tien Geboden (deel 1). In 2008-2009 werkte ze ook mee aan het tweede deel van Tien Geboden en speelde ze mee in Kasimir en Karoline op het festival van Avignon. Daarna stond Els met Wim Opbrouck op de planken voor het liedjesprogramma Ik val… Val in mijn armen. In 2009-2010 maakte ze Was will das Weib, opnieuw een zangprogramma, in samenwerking met Maandacht.

Els zong in Aida* (2010) en speelde in Een bruid in de morgen van Hugo Claus.

De voorbije jaren was Els onder andere te zien in De bittere tranen van Petra Von Kant, God van de slachting, Een lolita en AUGUSTUS ergens op de vlakte. Vorig seizoen speelde ze in Revue Ravage, een productie van KVS en NTGent in co-productie met Théâtre National.

In 2015-2016 speelde ze een dubbelrol in De kersentuin (regie Johan Simons) en in Liefde van Peter Verhelst.

In het seizoen 2016-2017 speelt Els in Sneeuw (naar het boek van Orhan Pamuk, in de bewerking en regie van Luk Perceval) en in de hernemingen van Augustus, ergens op de vlakte.