Edoardo Ripani (°1982) heeft in de afgelopen jaren zijn eigen theatrale praktijk ontwikkeld gefocust op een documentaire benadering met verschillende verwijzingen naar de geschiedenis, één van zijn belangrijkste passies. Hij benadert zijn onderwerpen bijna wetenschappelijk, aangezien hij graag verschillende documentairematerialen (artikelen; getuigenissen; echte feiten) combineert en vertaalt naar theater. Tegelijkertijd onderzoekt hij ook graag vormen die verder gaan dan het theater binnen conventionele black box en werkt hij ook niet noodzakelijkerwijs met alleen professionele acteurs. Hij is geïnteresseerd in het werken met gemeenschappen en verhalen te vertellen.  

Ripani is opgeleid als acteur in de Marken (Italië) en deed ervaring op als acteur bij de onafhankelijke groep Aikot27. Hij reisde daarna over de hele wereld, en had verschillende vormende ervaringen met Jim Slowiak (US), Jairo Cuesta (COL), Philippe Gaulier (FR), Norman Taylor (ENG), Marco Sgrosso, Elena Bucci en Mariangela Gualtieri (IT)In 2006 studeerde hij af in theater (DAMS) aan de Universiteit van Bologna. In 2011 behaalde hij een Master in Philosophy of Performance aan de Macerata University. Als acteur heeft hij verschillende ervaringen opgedaan op het gebied van onderzoekstheater en heeft hij samengewerkt met verschillende theatergezelschappen, zoals Nessunteatro (finalist Scenarioprijs 2011), Pantakin, Urban Lies-Interrobang, Cuoredebole project (winnaar Made in Marche Prijs 2013), K.A.K., Stichting ism & heit, Unie der Zorgelozen, Nico Boon/Arsenaal waarmee hij opgetreden heeft in verschillende Europese landen. 

Tussen 2012 en 2020 was hij geassocieerd acteur en docent aan het Italiaans Instituut voor Cultuur in Brussel. In 2018 behaalde hij een Master in Theaterregie aan de RITCS School of Arts in Brussel. Vanaf 2020 is hij één van de geselecteerde kunstenaars van "Crossing the Sea", een langetermijnstrategieproject dat als doel heeft verbinding en samenwerking tot stand te brengen tussen de uitvoerende kunstsector in Italië en het Midden-Oosten en Aziatische landen. Het project wordt ondersteund door het Italiaanse Ministerie van Cultuur en Erfgoed. 

Edoardo is momenteel actief in participatieve projecten in Brussel, voornamelijk met Transfocollect, een werkruimte voor artistieke expressie voor jongeren met voornamelijk een migratieachtergrond, en met het Italiaanse Centrum voor Sociale Actie in Anderlecht, Casi-UO vzw, dat al bijna 50 jaar met Italiaanse immigranten in België werkt.  

Edoardo is gastdocent aan het RITCS - School of Arts, waar hij de workshop Transversaal Atelier geeft rond een stedelijke documentaire praktijk. Hierbij zijn verschillende studenten die binnen de verschillende mediale afdelingen van het RITCS studeren, betrokken.  

Ook is hij nog op tournee als performer in All Inclusive van Julian Hetzel (CAMPO-productie, gecoproduceerd door Frascati Amsterdam, Schauspiel Leipzig en Kammerspiele München). Deze voorstelling werd gepresenteerd op verschillende Europese festivals zoals Actoral, Impulse, Belluard, Biennale Teatro, Spielart en Point communs. 

Hij is assistent-regisseur van documentairemaker Manu Riche voor zijn nieuwe project "Charbon", een filmdocu-fictie over het tijdperk van fossiele brandstoffen, geschreven door Emanuele Trevi.

Producties van Edoardo Ripani