Aminata Demba (°1987) is een Belgisch-Malinese actrice en presentatrice. Ze was de voorbije jaren te zien in de theatervoorstellingen Dis-moi wie ik ben (t,arsenaal/GEN2020 en KVS), Marieke Marieke (Het Zuidelijk Toneel), De moed om te doden (Toneelhuis), Futur Simple (beeldsmederij DE MAAN) en Konijn met pruimen (Laika).

Naast haar acteursbestaan maakte ze samen met regisseur Leslie Verbeeck de documentaire Pelikaanstraat 20 waarin ze het thema migratie vanuit verschillende invalshoeken onderzocht. Een korte versie van deze documentaire werd uitgezonden op Canvas.

Daarnaast speelde ze ook verschillende gastrollen in televisieseries als Bergica (Adil El Arbi en Bilall Fallah), Gent West II (Bart Van Dael), De Twaalf (Wouter Bouvijn), Zie mij graag (Toom Slembrouck) en De Zonen van Van As (Thomas De Cock).

In voorjaar 2019 speelde Aminata mee in de NTGent-voorstelling Black, deel 1 van de trilogie The Sorrows of Belgium van Luk Perceval. In het seizoen 2019-2020 is Aminata te zien in de voorstelling Race (ARSENAAL), in een regie van Johan Dehollander en Aurelie Di Marino, en in Iemand moet het doen (nieuwe LAZARUS-creatie i.s.m. Robbin Rooze), beide producties van ARSENAAL/LAZARUS.

Samen met Laika is Aminata bezig met de voorbereidingen voor een nieuwe eigen jeugdtheatervoorstelling die in najaar 2020 in première zal gaan.