Kiezen we voor UTOPIE
of DYSTOPIE? Zeg het maar.

Vier hedendaagse denkers gaan samen in gesprek over onze digitale toekomst.
Moeten we doodsbang zijn voor de macht van Big Tech, of is er hoop zolang er leven is?

Uitgeverij De Meent Rotterdam
De Grond der Dingen Mechelen

---

Met

Hans Achterhuis
In het recente essay De Meent verdedigt de befaamde Nederlandse filosoof een kleine utopie op mensenmaat waarbij geestverwanten op zoek gaan naar verbinding en samenwerking. Zowel de Rotterdamse uitgeverij De Meent als het Mechelse De Grond der Dingen zijn hiervan mooie voorbeelden.

Walter Dornstedt
is zowel filosoof als bedrijfsontwikkelaar, een zeldzame combinatie. Hij is betrokken bij diverse Rotterdamse samenlevingsprojecten rond de filosoof Henk Oosterling. In zijn recente dystopische roman YMCA onderzoekt hij de uiterste grenzen van de markt en de mens binnen die markt.

Rosalie Waelen
is filosofe en ethica. Ze onderzoekt of de ontwikkelingen binnen artificiële intelligentie de mens nu slimmer maakt of net niet. Wat zijn de ethische gevolgen van onze gemeenschappelijke digitale media, van gezichtsherkenning of digitale surveillance? Wie heeft vandaag de macht?

Ann Meskens
is filosofe en ethica. Ze leidt dit levendige gesprek over ethiek en techniek, sociale media en digitale algoritmes als een heikele ontwikkeling voor het gemeenschappelijke in al zijn vormen. 

---

YMCA
Uitdagend romandebuut van Walter Dornstedt
YMCA is een page-turner met een actuele en urgente thematiek. Hoe blijven we elkaar en onszelf trouw als we non-stop worden verleid en beheerst door digitale technologie? Maken we nog wel onze eigen keuzes? Bieden we weerstand en blijven we moreel alert? Ontsnappen we aan de ‘fabeltjesfuik’ van de sociale media? Of heeft Big Tech gewonnen en bezwijken we aan wat we in onszelf niet tot zwijgen kunnen brengen: onze eigen geldingsdrang en hebzucht?
Het zijn ongemakkelijke vragen die in YMCA (You Must Choose… Always) op het scherp van de snede worden gedramatiseerd. De dystopische wereld van Clemens Osterhaus, de hoofdpersoon, wordt bewoond door Bitcoin-miljardairs en Deliveroo-paupers, door ICT-patsers en dagdromers, door winnaars en verliezers. Hoewel YMCA ook regelmatig een glimlach of een grijns zal opwekken bij de lezer, dwingt de urgentie van de thematiek tot dieper nadenken. En tot een blik in de spiegel.

---

Je kan dit gesprek gratis bijwonen in onze zaal of via livestream.

  • moderator Ann Meskens
  • sprekers Hans Achterhuis, Walter Dornstedt en Rosalie Waelen
  • ---
  • een organisatie van ARSENAAL/LAZARUS en Uitgeverij De Meent

Data en tickets