Het wordt stilaan een traditie: ook dit seizoen organiseert CBiB (Cultural Bridges in Belgium) bij ARSENAAL/LAZARUS een literair evenement met een wereldtaal in de hoofdrol. Turkse Stemmen, zo heet het vervolg op Russische Stemmen (2018) en Arabische Stemmen (2017). Wegens succes verlengd, zou men kunnen zeggen. Na het succes van de eerste twee edities heeft de Stemmen-formule haar meerwaarde bewezen.

Opnieuw nodigen we auteurs uit in Mechelen voor een literaire ode aan hun moedertaal. De Turkse literatuur heeft net als de onderliggende cultuur diepe wortels, zowel in Zuidoost Europa als in Centraal Azië. Naast een canon van gedichten, liederen en heldenverhalen groeide er vanaf de 19de eeuw een moderne stroming die generatie na generatie originele schrijvers en dichters heeft opgeleverd. Nobelprijswinnaar Orhan Pamuk is beslist geen unicum, de hedendaagse Turkse literatuur is mede dank zij de diaspora een meerstemmige en uiterst vitale scene.

Enkele van de mooiste stemmen zullen in Mechelen weerklinken. Mustafa Kör is een bekroonde dichter en romancier, die uiterst lovende recensies oogstte met zijn poëziebundel 'Ben jij liefde'. De Nazim Hikmet van Vlaanderen wordt hij wel eens genoemd. Dat treft, want Turkse Stemmen brengt een eresaluut aan deze literaire reus van de 20ste eeuw. Sytske Söteman, vertaalster van Turkse poëzie, en acteur Hakan Arif putten samen uit Hikmets meesterwerk 'Het epos van sjeik Bedreddin'. Birsen Taşpınar is auteur, psychologe én gezegend met een prachtige zangstem. Op muziek brengt ze fragmenten uit haar boek 'Moeders van de stilte'. Last but not least introduceren we Çiler İlhan, een van de opvallendste auteurs van haar generatie met een oeuvre dat zowel verhalen, romans en essays als vertalingen en recensies omvat. Ze woonde tot voor kort in Turkije, maar is inmiddels verhuisd naar Nederland. Met haar boek 'Verbannen' won zij de EU-literatuurprijs.

Turkse Stemmen is net zoals de vorige Stemmen een rigoureus tweetalig programma. De auteurs lezen voor in het Turks, terwijl de vertaling op een groot scherm wordt geprojecteerd. Of omgekeerd, want soms wordt Turkse literatuur in het Nederlands opgetekend. Auteurs gaan in gesprek met Gülcan Kahraman, hoofdredacteur van Akrostiş het Nederlands-Turkse tijdschrift voor literatuur en kunst. Het programma wordt muzikaal opgeluisterd door het Melike Trio. Folk, jazz, chanson, ethno-pop, de Gentse zangeres-germaniste en psychotherapeute Melike Tarhan heeft al een rijke discografie op haar naam. Tijdens Turkse Stemmen vergast ze ons met haar trio op een greep uit haar soefie-repertoire.

De tweetalige presentatie is in handen van Kathy Van Crombruggen.

---

TICKETS
€10 / 2 (UiTPAS met kansentarief) 

ABO
Deze literaire namiddag kan niet in het abonnement van ARSENAAL/LAZARUS worden opgenomen. 

  • foto Cihan Oncu

Data en tickets