Bie Michels maakt voor de Contour Biennale 2019 een film over haar geboorteland Congo, nadat ze dat 50 jaar geleden verlaten heeft toen ze negen jaar was. In een tweeluik zal ze inzoomen op het publieke koloniale verleden en op haar persoonlijke herinneringen. En van daaruit zal ze naar het heden en de toekomst kijken. 

Voor het publieke luik werkt ze rond het koloniaal standbeeld op de Schuttersvest in Mechelen. Met een groep mensen met Congolese roots reflecteert ze over de idealiserende beeldvorming van het beeld, een januskop met een mannelijke en vrouwelijke Congolese kop, in contrast met zijn problematische inscriptie waarbij pioniers van de ‘beschaving’ geëerd worden, waaronder de gewelddadige generaal Van Kerckhoven. 

Voor het persoonlijke luik zal ze haar geboortehuis in Congo voor de eerste maal terug bezoeken en in dialoog gaan met de huidige bewoners, samen met twee Congolese kunstenaars. Zij zullen hierbij de ‘beschaving’ van vroeger en nu in vraag stellen. 

Bij Sysiphus' Café zal ze samen met enkele mensen die met haar meewerken een open gesprek houden over het hele project. Hierbij zullen ook enkele beelden van haar film getoond worden.

za 30 maart om 15u
gratis, inschrijven via dirk.cousserier@telenet.be

---

SISYPHUS' CAFÉ 
do 14 t/m zo 31 maart in de Witte Zaal van ARSENAAL/LAZARUS  
Bekijk het volledige programma of lees meer op dirkcousserier.weebly.com

Data en tickets