In 2013, bij de 25-jaarlijkse Ommegang, werd de Mechelse reuzenfamilie uitgebreid. Grootvader reus, reus en reuzin en de kinderen Klaaske, Mieke en Janneke, verwelkomden toen in de familie twee nieuwe reuzenkinderen: Noa en Amir.

Toen Noa en Amir vernamen dat Amal net zoals zij zovele jaren geleden aan haar lange reis was begonnen, leefden ze meteen met haar mee. Ze wilden Amal graag mee een hart onder de riem steken, haar steunen en laten weten dat ze zeker de moed niet mag verliezen. Ze hopen ook dat Amal begin oktober in België niet te veel hindernissen op haar pad zal tegenkomen en dat veel mensen haar zullen willen helpen.

Kinderen knutselen vogels voor Noa en Amir en voor Amal

Op haar tocht wordt Amal vergezeld door vogels. Vogels die het gewoon zijn om verre reizen te maken. Vogels als symbool van vrijheid. Vogels als luisterend oor. Vogels als compagnon de route.

Paul Contryn (theater DE MAAN) ontwierp speciaal voor deze gelegenheid een vogel met vederlichte vleugels, die kinderen makkelijk zelf in elkaar kunnen knutselen.

De partners die dit project ondersteunen (ARSENAAL/LAZARUS, DE MAAN, Museum Hof van Busleyden, Erfgoedcel Mechelen en Reuzenmechelen i.s.m. de stad Mechelen) willen bij jong en oud de thematiek van vluchtelingen op zoek naar een betere thuis extra onder de aandacht brengen. Op een toegankelijke, creatieve manier. Het knutselen creëert een context om het verhaal van Amal te vertellen en om zo ook inzicht te verwerven in het vluchtelingenthema.

De organisatie achter Walk With Amal stelde een educatief pakket samen dat we aan Mechelse scholen, jeugdverenigingen en een breed sociaal netwerk bezorgen. Het verhaal van de Mechelse kindreuzen Noa en Amir wordt daaraan toegevoegd. DE MAAN ontwierp een DIY-flyer om kinderen (en/of volwassenen) de vogel makkelijk zelf te laten knutselen.

Bekijk hier het filmpje (© Michael Lombarts) van de Mechelse kinderen die vogels knutselen voor Amal, Noa en Amir. 

Bekijk hier de tutorial om de vogel te knutselen. Download hier het stappenplan en sjabloon om af te drukken en zo je eigen vogel te knutselen.

Deel een foto van je zelfgemaakte vogel met #theaterdemaan en #walkwithamal


Bekijk hier hoe reuzenpop Amal toekwam in Antwerpen.

  • een organisatie van ARSENAAL/LAZARUS, DE MAAN, Museum Hof van Busleyden, Erfgoedcel Mechelen en Reuzenmechelen i.s.m. de stad Mechelen