Kunnen de media hun opdracht waarmaken? Wat is de realiteit van nieuws, van redacties en van de algoritmes die bemiddelen tussen feit, journalist en publiek? Hoe bepaalt het nieuws onze kijk op de wereld, hoe voedt het onze verbeelding, wat doet het met onze burgerzin en creativiteit? Met die vragen gaat ARSENAAL/LAZARUS een jaar lang aan de slag. Met artistieke producties en verdiepende debatten. Want het recht om te weten en de plicht om te berichten hangen samen met de kwaliteit van ons (samen)leven.

Deze debatavonden maken ook deel uit van een onderzoek voor de voorstelling 21.02.2021 - De wereld in één dag, één dag in de wereld door theatermaker Nico Boon.

---

De eerste debatavond met als uitgangspunt ‘Wie bepaalt wat nieuws is?’ organiseerden we op dinsdag 30 maart (door corona via livestream). Met gasten Seada Nourhussen (Oneworld.nl), Liesbeth Van Impe (Het Nieuwsblad) en een bijdrage vanuit Zuid-Afrika van Angela Quintal (Committee to Protect Journalists). En met Lisette Ma Neza als breaking art afsluiter.

De tweede debatavond focuste op de kwestie ‘Feit of Fake?’, met als gasten Hind Fraihi (Tijd, freelance) en Marton Gergely (HVP, Hongarije), en we gebruikten fragmenten uit de documentaire A thousand cuts, over Maria Ressa die net de Nobelprijs voor Vrede kreeg voor haar journalistieke werk. Telkens werkten we samen met studenten van Thomas More Hogeschool en telkens werd de avond afgesloten met breaking art van Lisette ma Neza.

---

Debatavond #3 - Wat heb je aan de feiten als de verbanden verborgen blijven?
do 3 februari om 20u15

‘Snelheid is vaak onze grootste vijand’, zei de Amerikaanse onderzoeksjournalist Seymour Hersh. Tijdens deze avond gaat Gie Goris in gesprek met Tine Hens (freelance klimaatjournaliste voor o.a. MO* en Knack; auteur van o.a. Het is allemaal de schuld van de Chinezen), Rudi Vranckx (reportagemaker VRT en auteur) en Noreen Malone (journaliste voor New York Magazine, The New Republic en de podcastserie Slow Burn voor Slate). Over trage journalistiek, het belang van geschiedenis en context, van tijd en publiek, het perspectief van de journalist en van de ontvanger, de impact van vorm op inhoud…

€ 7/3 (-26 jaar)

  • met Gie Goris, Tine Hens, Rudi Vranckx en Noreen Malone
  • ---
  • een organisatie van ARSENAAL/LAZARUS i.s.m. Gie Goris en Thomas More hogeschool

Data en tickets