TE GAST BIJ ARSENAAL/LAZARUS

De Arabische wereld is niet uit de media weg te slaan. Zelden gaat het daarbij over literatuur. Nochtans is die springlevend, ondanks de crisis die grote delen van de Arabische wereld in de greep heeft. Of werkt het andersom en moeten we die crisis als een opportuniteit zien, een bron van inspiratie waaraan literatoren zich laven? Het Arabisch Salon verleent het woord aan de betrokkenen zelf, de auteurs die hun pen dopen in de literaire en culturele traditie van een wonderlijk divers werelddeel.

Schrijvers en dichters uit de diaspora lezen voor uit eigen werk. In paneldiscussies worden heikele kwesties uitgeklaard. Hoe vrij is de Arabische literatuur? Schemert de vrijwillige of gedwongen ballingschap door in hun werk? Worden hun boeken ook in hun land van herkomst verspreid en gelezen? Kloppen de clichés die willen dat de Arabische literatuur conservatief en ietwat oubollig is, of bestaat er ook zoiets als een avant-garde? En hoe Arabisch is een Arabische auteur die het Nederlands als literaire taal heeft geadopteerd? De Iraakse Nederlander Rodaan Al Galidi is zo’n auteur. Hij kan als geen ander vertellen hoe het voelt om te pendelen tussen verschillende tradities en werelden, en welke vaak subtiele verschillen zich achter taalbarrières verschuilen.

De Arabische taal is een huis met vele kamers. Zang, van klassiek tot rap, betrekt er een van de fraaiste suites. Beide genres zullen op het Arabisch Salon niet ontbreken.

Doorlopend in de foyer: workshop Arabische kalligrafie, versnaperingen uit de Levant en boekenstand met literatuur uit en over de Arabische wereld.

tickets: 6 euro / 1 euro (UiTPAS)
info en reserveren via info@cbib.be (tickets ook de dag zelf nog te koop)
15u tot 18u30
- met pauzes om binnen of buiten te gaan

Deze literaire namiddag kan niet in het abonnement van ARSENAAL/LAZARUS worden opgenomen.

  • met o.a. Rodaan Al Galidi, Hazim Kameledin, Fatena Al Ghorra, Djûke Poppinga en Helge Daniëls
  • een organisatie van vzw Cultural Bridges in Belgium
  • i.s.m. ARSENAAL/LAZARUS, Monty Kultuurfaktorij, KVS Brussel, boekhandel De Zondvloed e.a.

Data en tickets

zo 22.10.17 | 15:00 ARSENAAL/LAZARUS Tickets