TE GAST in het kader van Festival Changement de décor

Je kent Transquinquennal misschien nog niet. Wie of wat zijn ze? In drie woorden: radicaal, onconventioneel, hedendaags. Dit Brusselse collectief plaatst de toeschouwer centraal en heeft het als geen ander over het hier en nu van theater.

In 2012 voerden deze Franstalige Brusselaars een tekst op van de briljante Argentijnse toneelschrijver Rafael Spregelburd. De combinatie van Spregelburds kamikazehumor en Transquinquennals scherpzinnige mise-en-scène maakte van La Estupidez een overdonderend succes. Vorig seizoen bij ons te zien in een Nederlandstalige versie door Tristero.

Transquinquennal vroeg in 2017 aan Rafael Spregelburd om een nieuwe tekst te schrijven: Philip Seymour Hoffman, par exemple. Op basis van deze tekst knutselden ze een vreemdsoortig en spitsvondig stuk ineen, een postdramatische fictie vol ironie waarin de rollen steeds omgedraaid worden.

Het gaat niet over Philip Seymour Hoffman (de Amerikaanse acteur en Oscarwinnaar die in 2014 op zesenveertigjarige leeftijd overleed). Of toch? Al spelend stellen de makers rake vragen over beroemdheid en illusie, verwarring en gelijkenis, echt en onecht. Wie ben ik, wie is de ander, wie is echt en wie fictief? Treed binnen in een vreemde fabriek van gelijklopende en tegengestelde levensverhalen. Een schizofrene draaideurkomedie.

Een productie van Transquinquennal, in coproductie met het Kunstenfestivaldesarts en Théâtre Varia, Théâtre de Namur, Théâtre de Liège, Mars - Mons arts de la scène, in het kader van 4A4. M.m.v. de Japanse Tuin Hasselt, het Centre des Arts Scéniques en de steun van de Ambassade van Argentinië.

Deze voorstelling wordt in het Nederlands boventiteld.

- - -

Festival Changement de décor

ARSENAAL/LAZARUS, Cultuurcentrum Mechelen, Kunstencentrum NONA en Beeldsmederij DE MAAN slaan de handen in elkaar en bieden in het seizoen 17-18 een uitnodigend en divers palet aan van theater uit Wallonië.
Proef van het hedendaagse Franstalige theater, ontdek hoe sterk en verrassend theater van over de taalgrens kan zijn. Voor jong en oud, zeer toegankelijk of opvallend complex, sterk visueel of juist met focus op tekst… Voor elk wat wils.

Deze gezelschappen worden in Wallonië en Frankrijk zowel door de sector als de media als door het publiek lovend onthaald. In Vlaanderen zijn ze echter nog niet voldoende gekend. Wij willen daar verandering in brengen en geven ons publiek graag deze primeur.

Met de steun van Kunstenpunt en WBT/D (Wallonie-Bruxelles Théâtre/Danse).

  • tekst Rafael Spregelburd
  • Franse vertaling Daniel Loayza
  • regie Transquinquennal
  • met Bernard Breuse, Manon Joannotéguy, Miguel Decleire, Stéphane Olivier en Mélanie Zucconi
  • techniek Fred Op de Beeck
  • decor en kostuum Marie Szersnovicz
  • lichtontwerp Giacomo Gorini
  • geluidsontwerp Raymond Delepierre

Data en tickets

wo 7.02.18 | 20:15 ARSENAAL/LAZARUS Tickets i.s.m. CCMechelen, NONA en beeldsmederij DE MAAN